Viktminskning


Viktminskning, ett nödvändigt ont eller inte?

kontrollerad viktminskning gå ner i viktAtt upptäcka att man har ett antal kilos övervikt är inte alltid så roligt men du skall vara glad att du uppmärksammade detta nu, när det fortfarande är ganska enkelt att förändra situationen. Det finns massor av olika sätt att gå ner i vikt, dock finns det inga genvägar utan oftast är det en fråga om att förändra sin diet och/eller sin livsstil och dessutom finna en strategi för att inte gå in i de enklaste fällorna.

Som alltid, även när det gäller viktminskning, är det nödvändigt att sätta upp mål och även att forma dina regler och förhållningssätt. Det första man bör ha klart för sig är att det kommer att ta lite tid. Det måste få ta tid om man vill behålla vikten när man nått sina mål. Snabb viktminskning genom ”späkning” är inte varaktigt (jojo-bantning). Du måste först hitta en diet och en träningsdos som du kan leva med under överskådlig tid, utan att du skall behöva försaka allt som du uppskattar i livet.

En diet som är populär är LCHF (Low Carb High Fat) vilket redaktören har provat och som fungerar väl, utan alltför stora kulinariska eftergifter och träningsdoser. Om man snabbt skall berätta hur LCHF fungerar kan man säga så här: Ta bort bröd, pasta, potatis och socker samt undvika matprodukter med ett kolhydratinnehåll större än 5 gram per 100. Läs mer om LCHF-diet på Kostdoktorns webbplats

Fundera över detta om du vill gå ner i vikt

  • Hur mycket skall jag gå ner i vikt? (Bestäm exakt hur många kilo)
  • Vad vill jag absolut inte försaka, t.ex. rödvin, öl, glass mm (Gör en lista med max 3 saker)
  • Hur skulle jag, naturligt, kunna få daglig motion? (Cykla/gå till jobbet?)
  • Kan jag tänka mig att förändra mitt beteende över tid?